Hundens fem sanser

Hunder er selvfølgelig først og fremst kjent for å ha god hørsel og luktesans. Men hva med de andre sansene?

Hunden har i underkant av 2 000 smaksløker. Dette er ganske lite i forhold til mennesket, som vanligvis kommer nærmere 10 000. Selv om hunder ikke er kjent for å være glad i søtsaker, har de også smaksløker som kjenner igjen ssick-dog-cancer-chemo_joayejøte smaker, blant annet reagerer de på et stoff som kalles furaneol. Furaneol finnes blant annet i tomater og annen frukt, og hundens positive respons på dette stoffet, antyder at hunden først ble til i ett miljø der den supplementerte sin kjøttdiett med frukt av forskjellige slag. Hunder liker ikke bitre smaker, og dette har blitt benyttet til å utvikle forskjellige sprayer og kremer som skal forhindre hunder i å bite i stykker møbler og lignende. I motsetning til mennesker kan hunder også smake vann. Dette hjelper dem å ta inn vann for å vedlikeholde væskebalansen.

Når det gjelder følesansen har hunden bare et spesielt kjennetegn som skiller det i vesentlig grad fra menneskene, nemlig værhårene. De sitter rundt omkring på hundens hode og kjeve, og er sofistikerte sanseorganer. Med disse kan hundene fange opp luftstrømninger, vibrasjoner, og små vesener på en måte som er umulig for mennesket.

Hunder har som regel ganske godt syn, selv om noen raser har en tendens til å få problemer med øynene. Det gjelder særlig de mer “ekstreme” rasene som er utviklet for å ha et spesielt utseende, eller som kamphunder, som for eksempel Mops og Rottweilere. De fleste hunder kan imidlertid differensiere mellom komplekse figurer og viser interesse for speilbilder og videoer. Som regel mister de imidlertid fort interessen når de ikke oppnår kontakt med det de tror er en annen hund. Dette viser tydelig hvilke sosiale vesener hunder som regel er.